Τελευταία Άρθρα
 

Ελαιόλαδο και Υγεία

Ο Φυσικός χυμός καρπών ελιάς

Το “υγρό χρυσάφι” κατά τον Όμηρο και ο “μεγάλος θεραπευτής” κατά τον Ιπποκράτη

Στον Ιπποκράτειο  κώδικα αναφέρονται πάνω από 60 ιατρικές χρήσεις του ελαιολάδου.

 

Μελέτες των τελευταίων χρόνων, οι οποίες εστίασαν στα ωφέλη του ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση του προσφέρει σημαντική βοήθεια και στη μάχη ενάντια των καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Πρόσφατη κλινική μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του διευθυντή του κέντρου ελιάς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Dan Flynn και υλοποιήθηκε από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, διαπίστωσε την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης του ελαιολάδου συνολικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα τα οποία επιλεχτήκαν μετά από ανάλυση, από το φαρμακευτικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Η έρευνα έγινε σε υγιή άτομα, ηλικίας περίπου 25 ετών. Μέσα από την έρευνα και για πρώτη φορά, διαπιστώθηκε ότι το Ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου.

 

Οι φαινόλες και η ελευρωπαΐνη  που περιέχονται στην σύσταση του ελαιολάδου, είναι υπεύθυνες για την πικρή γεύση και το κάψιμο που μας προκαλεί στον λαιμό η κατάποση του ελαιολάδου.

 

Η ποσότητα της ελευρωπαΐνης ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς, το κλίμα και την μέθοδο εξαγωγής του ελαιολάδου στο ελαιοτριβείο.