Τελευταία Άρθρα
 

Η Καλλιέργεια της ελιάς

Μια Ιστορία Αιώνων

Η καλλιέργεια της ελιάς συναντάται στην αρχαία Ελλάδα από την νεολιθική περίοδο (3.500 π.χ.)

Από τους πρώτους τρόπους καλλιέργειας της ελιάς είναι αυτός του παραδοσιακού ελαιώνα. Η πυκνότητα των δέντρων ανά στρέμμα είναι 4-12 δέντρα, ενώ εφαρμόζεται ελάχιστη ή καθόλου άρδευση. Οι παραδοσιακοί ελαιώνες επίσης, λόγω του τρόπου καλλιέργειας τους, συμβάλλουν στη διατήρηση του οικοσυστήματος και της οικολογικής ισορροπίας.

 

Η ελιά ευδοκιμεί σε όλα τα είδη εδάφους, αλλά προτιμάται να φυτεύεται σε αυτά που έχουν ph από 6,5 έως 7,5. Προτιμά το ήπιο και γλυκό κλίμα, χωρίς πολλές και απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθυστερούν τη βλάστηση, επηρεάζουν το σχηματισμό των ανθέων αλλά και την ανάπτυξη και ωρίμανση του καρπού.

 

Ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας, είναι ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας των Βαλκανίων και από τους παλαιότερους σε όλη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει ως επί το πλείστον αιωνόβια  ελαιόδεντρα της ποικιλίας “Αμφίσσης”  το ύψος των οποίων φτάνει τα 10-12 m.

 

Μέσα σε αυτόν τον παραδοσιακό ελαιώνα, καλλιεργούμε και εμείς, με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα τα αιωνόβια δέντρα μας, από τα οποία παράγουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Socrates  Oil” καθώς και τις ελιές  Αμφίσσης “Socrates Olives”.

Χωρίς την χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, τα υπό ένταξη βιολογικά ελαιόδεντρα μας, έχοντας βρει στο μικροκλίμα τις περιοχής όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται, μας έχουν δώσει την μέγιστη ποιότητα στα παραγόμενα προϊόντα.

 

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται με το χέρι, αργά το φθινόπωρο, όταν ο καρπός της ελιάς είναι πράσινος και αρχίζει να αποκτά ένα λαμπερό ωοειδές χρώμα. Σε αυτή την κατάσταση ο ελαιόκαρπος μας δίνει το καλύτερο ελαιόλαδο με τον μέγιστο αριθμό πολυφαινολών. Η μάλαξη του καρπού γίνεται αυθημερόν  σε σύγχρονο 2φασικό ελαιοτριβείο και σε θερμοκρασία μέχρι 25 ℃.

 

Το ελαιόλαδο αποθηκεύεται  σε ανοξείδωτες δεξαμενές και σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, μέχρι την ημέρα της εμφιάλωσης του.

Gallery